18:00

Vedums AIS

Referat: Nossebro IF - Vedums AIS

Vinst i Nossebro!

Het var söndagskvällen och het var också Jonas Aronsson! Med sina två mål i den andra halvleken bidrog han starkt till att vi kunde vinna den svåra bortamatchen mot Nossebro. En annars ganska märklig match där spelet böljade fram och tillbaka och där lagen turades om att ha övertaget i perioder.

En av våra styrkor den här säsongen har varit att vi startat matcherna relativt bra och gårdagens var inget undantag. Efter några trevande minuter tog vi tag i taktpinnen ganska ordentligt och tvingade Nossebro till mindre bra uppspel. Inte minst Fredrik Möller startade bra och bröt flera uppspel högt upp i banan. Klas Boman var också igenom vid två tillfällen, men båda gångerna blåste domaren hårfint för offside.

Efter en knapp kvart fick samme Boman en ny chans i djupled och svarade för en grym individuell prestation. Plockade med sig bollen förbi sin försvarade och dunkade in bollen med sin högerfot fram till 1-0. Riktigt skönt att för ovanlighetens skull få utdelning så tidigt i matchen.

Helt ologiskt kommer sedan Nossebros kvittering bara ca fem minuter senare. För första gången i matchen är vi inte tillräckligt resoluta i försvarsspelet utan efter fyra hopslag får en hemmaspelare till slut sista ordet och trycker in 1-1. Mentalt oerhört tungt att match efter match släppa in den här typen av mål när det är vi som har initiativet. Själva får vi kämpa oerhört mycket mer för att skapa målchanser, men våra motståndare bjuds tyvärr på allt för mycket!

Efter kvitteringsmålet är Nossebro det lite bättre laget den kommande 20min perioden. Vi blir ett snäpp ängsligare och tappar många gånger vårt positionsspel, både på mittfältet och i försvarsspelet. Lyckligtvis skapar inte hemmalaget överdrivet ånga klara målchanser under den här perioden, men förhoppningsvis var det här sista gången vi faller ihop på det här sättet.

1-1 i paus kändes ok resultatmässigt men det var också viktigt att vi direkt hittade tillbaka till det spel som fungerat så bra inledningsvis. Alla var överens om var vi hade fallerat i den första halvleken och det kändes klart positivt inför den andra.

Mycket riktigt startade vi också mycket mer aggressivt på en gång och lyckades få ett visst övertag. Vårt mittfält fick bättre tag i spelet och även fyrbackslinjen spelade mer kontrollerat. Även den här gången fick vi också utdelning när Jonas Aronsson smällde in 2-1 på ett inspel från höger. Anmärkningsvärt att både Boman vid 1-0 och Aronsson vid 2-1 använde sin betydligt sämre högerfot med ett lyckat resultat – frågan är om det kommer att hända igen?

Tyvärr blev sceneriet i den andra halvleken ganska likt den första. Ju längre halvleken led, desto svårare hade vi att få fast bollen högt upp i planen. Nossebro anförda av Peter Mogren kom i våg efter våg, men till skillnad från i den första halvleken var vi något kompaktare i försvarsspelet. Nossebro skapade egentligen två riktigt bra målchanser där Johannes Sandberg avvärjde med precisa utrusningar, men sedan var det också livsfarligt vid varje hörna och fast situation. Vi uppträdde otroligt passivt varje gång och vid tre-fyra tillfällen var det ytterst nära att Nossebro kunde kvittera.

Mitt under den här perioden var vi å andra sidan också väldigt nära att punktera matchen med ett tredje mål. Vi hade två kontringslägen där vi kom 2 mot en 1 och där det nästan måste vara mål, men skärpan fanns inte riktigt där.

Istället släpper vi till ytterligare ett alldeles för lätt kvitteringsmål med sju minuter kvar när en Nossebrospelare i kamp med tre av våra försvarsspelare lyckas få till ett skott strax utanför straffområdet. Bollen fick den där klassiska bollbanan som gjorde att bollen gick i en omöjlig båge över Sandberg i VAIS-kassen. Slumpartat kan tyckas, men min åsikt är att vi inte ska släppa till en målchans överhuvudtaget.

Mina texter den senaste tiden har handlat en hel del om vår otroliga moral och nu är det dags igen. Det är oerhört imponerande att se att vi än en gång orkar lyfta oss efter ett tungt kvitteringsmål och dessutom lyckas avgöra matchen. Bara minuterna efter Nossebros kvitteringsmål kliver vi upp och avgör matchen med ett anfall som inte var alls olikt det som gav 2-1.

Klas Boman kom runt på högerkanten och serverade Jonas Aronsson som fri inne i boxen kyligt placerade in avgörande 3-2, den här gången med rätt fot!
Givetvis totalt förlösande för oss att få det målet och för första gången i år när vi leder på slutet spelar vi också av matchen på ett smart och kontrollerat sätt.

Tror inte att Nossebro tycker att segern var helt rättvis och jag kan vara beredd att hålla med om att oavgjort kanske hade varit rättvist. Vi dominerar spelet i inledningen av de båda halvlekarna och Nossebro i slutet. De är klart vassare i luftspelet framför målen, där endast Daniel Möller kan mäta sig med flera bra intentioner på våra egna hörnor. Samtidigt har vi haft så fantastiskt många ”stolpe-ut” under den här våren att vi absolut inte behöver be om ursäkt för den här segern.

Extra kul också att det är så många som är med och är delaktiga i den här segern. Vi tog tillfället i akt att lufta i princip hela bänken av olika anledningar och provade också ett och annat positionsbyte. Skönt att se att alla tar det på rätt sätt oavsett om man spelar från start eller inte och de som får kliva av visar också rätt attityd. Flera spelare bytte också pga att krafterna helt enkelt var slut i värmen och då har man verkligen gjort sitt yttersta!

Mycket var bra i matchen, men det fanns också vissa delar av vårt spel som inte fungerade under perioder i matchen. Vi får jobba vidare med att inte hamna i djupa svackor under långa stunder och att inte låta målchanser uppkomma ur tomma intet.

Johannes Sandberg är i mina ögon dagens bästa VAIS-spelare. Han svarar för några avgörande insatser, men framförallt imponeras jag av det vårdade målvaktsspelet och de rätta besluten matchen igenom!
Jonas Aronsson nämndes i inledningen och måste givetvis premieras för sina två mål i andra halvlek och överlag stämde det bra mellan honom och kollegan Klas Boman.
Förutom detta är det som sagt lagmoralen man vill lyfta fram och som är den verkliga nyckeln till segern än en gång. Nu ska vi fokusera hela veckan på att avsluta våren med en bra match mot Kvänum på fredag och förhoppningsvis ta sommarlov med ännu en seger!